Teollisuusihme

Ylä-Savon seutu on ohittanut teollisuuden viennin arvossa Kuopion ja Varkauden seudut. Teollisuuden viennin arvo on yli yksi miljardia euroa ja se on voimakkaassa kasvussa. Iisalmessakin yrityksillä on pula osaavista tekijöistä. Iisalmen seudun teollisuusihmeen ovat viime vuosina havainneet useat mediat: Talouselämä, Helsingin Sanomat ja Iltasanomatkin.

 

Koulutusihme

Iisalmelaiset peruskoulun oppilaat saavat koko yhdeksän kuukautta kestävän peruskoulunsa aikana noin kolme kuukautta enemmän opetusta kuin esimerkiksi Suonenjoella tai Joensuussa. Koulutuksessa on maamme menestyksen avaimet. Suomesta ei saa tehdä halpatyövoiman maata.

 

Sukuihme

Antin molemmat isoukit (Hermanni Sarvela ja Juho Räisänen) kuuluivat Suureen lähetystöön, joka pyrki vuonna 1899 Venäjän keisarin puheilla vastustamaan helmikuun manifestia. Lähetystöön oli koottu kunnittain edustajat. Juho (Jussi) Räisäsen vaimon isä oli kansanedustaja Samppa Heiskanen. Ja Heiskasen eno puolestaan oli Iisalmen perustaja, kansanedustaja Petter Kumpulainen.

Antti on äidin puolelta Tiikkaisia ja Melartineja (äidin äiti). Tiikkaiset ovat tunnettua musiikkisukua Vieremän Salahmilta. Säveltäjä Erkki Melartin lienee tunnetuin siitä suvusta.

Ukki Kosti Sarvela, Jurvasta, opiskeli Ateneumissa kuvanveistoa. Hän oli Emil Wikströmin oppilaana. Hän oli myös Iisalmen mlk:n valtuutettuna vuosikymmeniä. Vaimonsa, Elli os. Räisänen, oli alun perin pianonsoiton opettaja.

Jaakko -isä ja veljensä Jussi ovat vaikuttaneet voimakkaasti Iisalmen toisen ihmeen, teknologiateollisuuden, kehittymiseen. He perustivat Peltosalmen Konepaja Oy:n, sittemmin Normet Oy. Konepajalla oli kuormaa kantava metsätraktori ennen kuin esimerkiksi Ponsse Oyj:llä. Jussilla on noin 15 myönnettyä patenttia.

 

Tulevaisuuden ihmeet

Antin ja Pirjon perheen esikoinen Vilma Sarvela opastaa isäänsä sosiaalipsykologian opiskelijan varmoin ottein. Keskimmäinen, Konsta, opiskelee Helsingin yliopistossa maatalousteknologiaa ja suunnittelee alkavansa Itikan tilan isännäksi.

Nuorimmainen, Alma tutkii maailmaa eri kanteilta ja saattaa päätyä vaikka pelastamaan kilpikonnia Galapagossaarille. Perheen pää, Pirjo, on ollut vuosia Zonta-aktiivi. Ja sen minkä aktiiviselta avustustyöltään, sisustussuunnittelulta taikka implanttileikkausten assisteeraukselta kerkiää, opastaa Anttia pukeutumaan oikein.

Antin vanhemmat asuvat edelleen kotonaan, samassa pihapiirissä. Heidän kotihoitonsa on lähes 24/7 - samaa tasoa Antti toivoisi kaikkien vanhusten pystyvän saamaan.

Antille itselleen alkaa jäädä aikaa pelastaa maailma uusiutuvan energian, metsätalouden ja talouselämän tuntemuksensa avulla.

 

Kyyttö Itikan pihassa 30-luvulla.

Meillä on myös yhden merkin traktorimuseo.